Samsung: Ensimmäisen neljänneksen tulos romahtaa 60 prosenttia

MAAILMAN suurin matkapuhelinvalmistaja, korealainen Samsung ilmoitti perjantaina, että sen tulos vuoden ensimmäisellä neljänneksellä putoaa 60 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Yhtiön liikevaihto oli supistunut samaan aikaan 14 prosentin verran.

Samsung Electronics varoitti jo viime viikolla, että sen tulos heikkenee näyttöjen ja muistisirujen heikentyneen kysynnän takia.

Tuloksen romahtaminen ei tullut nyt suurena yllätyksenä sijoittajille. Samsungin pörssikurssi oli perjantaina iltapäivällä paikallista aikaa eli aamulla Suomen aikaa miinuksella 0,4 prosenttia.

Samsung julkaisee nettotuloksensa ja yksikkökohtaiset lukunsa myöhemmin tässä kuussa osavuosikatsauksensa yhteydessä.

SAMSUNGIN ongelmina ovat olleet muun muassa kysynnän heikentyminen ja kiinalaisen Huawein rynnistys markkinoille. Huawei ohitti Applen jo 2017 kännykkävalmistajien listalla nousten kakkoseksi.

Samaan aikaan älypuhelimien kysyntä on vähentynyt ympäri maailmaa, myös Kiinassa.

Samsungilla oli parhaimmillaan 20 prosentin osuus Kiinan älypuhelinmarkkinoista, mutta nyt sen osuus on supistunut alle yhden prosentin, kertoo Reuters.

Samsungin tuloksesta huolimatta viime viikkoina odotukset maailmantalouden suhteen ovat olleet vaihteeksi myönteisiä, johtuen Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvottelujen edistymisestä ja Kiinan julkaisemista positiivisista talousluvuista.

PERJANTAINA Samsung esitteli 5g-version sen suositusta Galaxy S10 -mallin puhelimestaan. Etelä-Korea oli ensimmäinen maa, jossa on otettu käyttöön maanlaajuinen 5g-verkko.

Helmikuussa Samsung esitteli ensimmäisen taittuvan älypuhelimensa. Huhtikuun lopulla Yhdysvalloissa kauppoihin saapuvassa Galaxy Fold -puhelimessa on 4,6 tuuman etunäyttö, mutta avattuna se laajenee 7,3-tuumaiseksi.

Samsung lupaa, että puhelin saa sille kehitetyt sovellukset ainakin Facebookilta, Googlelta ja Microsoftilta.

Tammikuun lopussa Samsung kertoi, että sen nettotulos heikkeni vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä 31 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Loka–joulukuun nettotulos oli noin 7,6 miljardia dollaria.